Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty čtenářů

         RECEPTY NAŠICH ČTENÁŘŮ

        http://www.toprecepty.cz/kategorie

  • HRNÍČKOVÝ KOLÁČ ze sypaného těsta
  • POTŘEBUJEME: 250g másla, 3 hrnky polohrubé mouky, 11/2 lžičky kypřícího prášku, 1 hrnek pískového cukru, 3 kostky měkkého tvarohu, 3 vejce, 80 -100 g moučkového cukru, 300ml mléka, 3 lžíce rumu (nemusí být), 1 sáček vanilkového pudinkového prášku.
  • POSTUP: Plech vymažte polovinou másla. Mouku prosejte do mísy s kypřicím práškem a promíchejte s cukrem. Polovinu této směsi rovnoměrně nasypejte na plech.
  • Do tvarohu zašlehejte vejce, moučkový cukr, mléko, rum a pudinkový prášek. Vše důkladně rozšlehejte a pak nalejte na sypkou směs. Pak opět nasypte zbytek sypké směsi a poklaďte plátky zbylého másla.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů C a pečte 45 až 50 minut, pokud koláč na povrchu nezezlátne. 

 

  • NEJRYCHLEJŠÍ BÁBOVKA
  • POTŘEBUJEME: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa
  • POSTUP: Všechny suroviny kromě kakaa odměříme, dáme do mísy a řádně promícháme metlou.
  • Asi třetinu těsta dáme stranou a obarvíme kakaem. Polovinu světlého těsta nalijeme do bábovkové formy, potom přilijeme kakaové těsto a navrch druhou polovinu světlého těsta. (Do těsta můžeme přidat i rozinky, případně nadrobno nasekané oříšky ).
  • Pečeme pozvolna v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia cca 30 - 40 minut.

 

  • NEPEČENÉ ŘEZY s citronovým krémem a ostružinami
  • KORPUS:
  • 250 g dětských piškotů, 100 g másla
  • Citronový krém:
  • 100 g másla
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 800 ml polotučného mléka
  • 140 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • Dohotovení: 250 g ostružin, lístky máty  na ozdobení  
  • Piškoty rozdrtíme najemno, přidáme rozpuštěné máslo, propracujeme a vzniklou směs natlačíme rovnoměrně na plech o rozměru 20 na 26 cm. Korpus nechte ztuhnou v ledničce asi hodinu.
  • V kastrůlku rozpusťte máslo a přimíchejte najemno nastrouhanou kůru a vymačkanou šťávu z citronů. 
  • Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém a postupně do něj vyšlehejte citronové máslo. Ještě teplý krém rozetřete na ztuhlý korpus, povrh uhlaďte stěrkou a rovnoměrně ozdobte ostružinami. Korpus nechte vychladnout.

 

  • SVAČINKA PRO MLSOUNY
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 hrnek dýňových semínek
  • 1 hrnek sezamových semínek
  • 1 hrnek pohankových pukanců
  • sušené brusinky
  • Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a nechte deset minut péct ( 160°C ), aby byla křupavá.
  • Mezitím v kastrůlku připravte karamel:
  • 120 gramů másla, 6 lžic medu 1/4 hrnku slazeného kondenzovaného mléka. Do této hmoty opatrně zapracujeme vločky a semínka. Pak směs nalijte na pečícím papírem vyložený plech, opatrně rozetřete do roviny a nechte vychladnout v ledničce. Nakonec ji nakrájejte na tyčinky nebo na čtverečky. Je to dobrota.

 

  • SVAČÍNOVÉ POMAZÁNKY
  • TUŇÁKOVÁ
  • 100g lučiny ne z vaničky, konzerva tuňáka v olivovém oleji, 2 jarní cibulky, 10 malých cherry rajčátek, pár kapek citronové šťávy.
  • VAJÍČKOVÁ
  • 4 vařená vajíčka, 1 kyselá okurka, 100g lučiny ne z vaničky, lžíce zakysané smetany, sůl.

 

  • MUFFINY - 12 kusů
  • POTŘEBUJEME: 2 rozmačkané banány, 2 nastrouhané jablka, 3 vajíčka, 3 lžíce cukru, 400g jemně mleté ovesné vločky nebo pohankové, kakao, rozinky.
  • Postup: Vše zpracujeme v míse a pak naplníme formičky na muffiny a pečeme 15 minut v troubě na 170 stupňů.

 

  • TENOUČKÉ PALAČINKY
  • POSTUP: V míse postupně vyšlehejte 500 ml mléka, 250 g hladké mouky, 3 vejce, špetku soli, cukr a lžíci oleje. Smažte je na teflonové nebo litinové pánvi. Pokud ji předtím potřete syrovou bramborou, těsto se vám nebude lepit ani trhat.

 

  • SNADNÉ DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
  • JAK NA TO: V míse nastrouhejte 80g uvařených a oloupaných brambor. Přidejte k nim 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 vejce, lžičku soli a lžíci a půl octa. Pozor, ocet je velmi důležitý, protože zjemní chuť knedlíků. Ze všech surovin vypracujeme těsto, vytvarujte z něj šišku a dejte ji vařit do vroucí osolené vody.

 

  • ZÁVIN
  • POTŘEBUJEME: 650g hladké mouky, 250g 100% tuku, 50g másla, 2 vajíčka, 7 lžic vody.
  • POSTUP: Vše zpracujeme a dáme do chladničky odpočinout. Pak rozdělíme na 3 díly, vyválíme, posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky a skořicí. Srolujeme a dáme péci  

 

  • KOKOSOVÁ BÁBOVKA
  • POTŘEBUJEME: 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 2 hrnky hladké mouky, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 1/2 hrnku nastrouhaného kokosu, 1 prášek do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 2 lžíce kakaa, tuk a strouhanka na vymazání formy.
  • POSTUP: Formu na bábovku důkladně vymažeme a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
  • V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Do mouky přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Třetinu těsta dáme bokem a přimícháme do něj kakao.
  • Do připravené formy vlijeme kokosové těsto a na to opatrně vlijeme i těsto s kakaem. Zlehka promícháme špejlí, aby vzniklo mramorování.
  • Bábovku vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme asi 35 - 45 minut.

 

  • MERUŇKOVÝ KOLÁČ S OVESNÝMI VLOČKAMI
  • POTŘEBUJEME: těsto - 350g hladké mouky, 120g moučkového cukru, 200g másla, 100g ovesných vloček, tuk a hrubá mouka na formu.
  • náplň - 400g zakysané smetany, 100g moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudinku, 3 vejce, kompotované meruňky
  • POSTUP: V míse smícháme mouku s cukrem. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vejce. Vypracujeme měkkou drobenku.
  • Hlubší formu na kulatý koláč vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Oddělíme 2/3 drobenky a namačkáme ji do koláčové formy. Do zbylé drobenky zapracujeme ovesné vločky.
  • V míse připravíme náplň. Zakysanou smetanu s moučkovým cukrem, pudinkovým práškem a vejci. Náplň rozetřeme na drobenkové těsto a ozdobíme půlkami okapaných meruněk.
  • Navrch rovnoměrně nasypeme předem připravenou drobenku s ovesnými vločkami. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 stupňů asi 55 minut.
  • www.recepty.foodish.eu

 

  • KUSKUSOVÝ SALÁT
  • POTŘEBUJEME: 150g kuskusu, 3 rajčata, 1 střední červená cibule, 2 jarní cibulky nebo 3 šalotky, hrst mátových lístků, svazek petrželky, citronová šťáva - cca 3 lžíce, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř.
  • POSTUP: Kuskus si připravíme podle návodu a necháme vychladnout. Rajčata spaříme, zchladíme, oloupeme a pokrájíme. Nasekáme petrželku a mátu, cibuli nakrájíme na jemné nudličky, vše promícháme s kuskusem a zalijeme zálivkou, kterou si připravíme našleháním oleje, citronové šťávy, soli, pepře. Podáváme vychlazené.

 

  • BANÁNOVÉ LÍVANCE
  • POTŘEBUJETE: 1 větší banán, 2 vajíčka, 2 lžíce mletých ořechů nebo 2 lžíce pohankových vloček.
  • POSTUP: Ingredience rozmixujeme v mixéru a těsto smažte v lívanečníku. Hotové lívanečky zdobte tvarohem (100g + 1 lžíce medu) a čerstvým ovocem. Posypejte skořicí. 

 

  • SKOŘICOVÁ BÁBOVKA
  • POTŘEBUJEME: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, 3/4 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 sáček skořicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 celý prášek do pečiva, 4 vejce, 4 lžíce mletých ořechů, strouhanku, sůl.
  • POSTUP: Veškeré ingredience kromě bílků, které oddělíme od žloutků, zpracujeme v míse nebo mixéru. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme sníh. Nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh do těsta.
  • Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut na 180 stupňů.

 

  • MERUŇKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU
  • POTŘEBUJEME: 3 hrnky polohrubé mouky, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 1 hrnek cukru krystalu, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 1 hrnek mléka, 1 hrnek slunečnicového oleje. 1 vejce, 1 kg meruněk.
  • DROBENKA: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 3/4 hrnku cukru krystalu, 80g másla.
  • POSTUP: Drobenku připravíme tak, že všechny suroviny prohněteme rukou až vznikne sypká směs.
  • Těsto na koláč připravíme tak, že vše dáme do mísy a hněteme vařečkou až těsto dělá bubliny.
  • Meruňky vypeckujeme a pak na těsto které jsme nalily na plech, poklademe jednu vedle druhé slupkou dolu. Posypeme drobenkou a dáme do předem vyhřáté trouby  na 180 stupňů. Pečte 30 až 40 minut.

 

  • MOJITO
  • Stačí pár lístků máty, třetinku limetky, lžičku třtinového cukru, panáka karibského rumu a velkou sklenici vody s ledem a můžete servírovat. Aby bylo dokonalé, použijte místo kostek ledu ledovou tříšť.

 

  • MRKVOVÁ POMAZÁNKA
  • POTŘEBUJETE: celozrnný toustový chléb, 80g mrkve nastrouhané nahrubo, 30g polotučného tvarohu, 20g Lučiny nebo Gervais, 30g šunky nakrájené na nudličky, sůl, pepř, kapka citronové šťávy, kapku oleje.
  • POSTUP: Všechny ingredience smíchejte a pomazánku naservírujte.

 

  • ZMRZLÁ JAHODOVÁ LIMONÁDA
  • POTŘEBUJETE: (na džbán limonády): 500g čerstvých jahod, 2 lžíce třtinového cukru.
  • POSTUP: Jahody zbavte stopek a dobře omyjte. Pak je v míse vidličkou rozmačkejte a postupně přidávejte cukr. Vzniklou směsí naplňte kelímky (třeba od jogurtu) a vložte je na 2 hodiny do mrazáku. Pak dřeň z kelímků vydlabejte do lahve nebo džbánku a zalijte podle potřeby vodou. Jahodová limonáda bude skvělým osvěžením v horkých letních dnech.

 

  • BRAMBOROVÉ LOKŠE
  • POTŘEBUJETE: 800g den předem uvařených a oloupaných brambor, 300 - 400g hladké mouky, podle obsahu škrobu v bramborách, 2 vejce, 60g sádla, 200g povidel (rum na rozředění), 100g mletého máku, 50g moučkového cukru, špetka soli, hladká mouka na podsypání.
  • POSTUP: Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme těsto. Vytvarujeme šišky, které rozdělíme na stejné díly. Vypracujeme placičky a ihned pečeme nasucho na rozpálené pánvi z obou stran. Jakmile lokše sundáme z pánve, potřeme je švestkovými povidly (zředíme je kapkou rumu), posypeme mletým mákem a moučkovým cukrem.

 

 

  • FENIKLOVO - OKURKOVÝ SALÁT
  • POTŘEBUJEME: 1 bulva fenyklu, 1 salátová okurka, 2 lžíce smetany, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 - 2 lžičky bílého vinného octa, čerstvý kopr, sůl, pepř.
  • POSTUP: Fenykl očistíme, vykrojíme tvrdý košťál a nakrájíme na tenké plátky, stejně tak okurku. Ze smetany, octa, hořčice, kopru, soli a pepře vymícháme hladkou zálivku, se kterou salát promícháme. Necháme vychladit v lednici. 

 

  • CELEROVÝ SALÁT S OŘECHY
  • POTŘEBUJEME: 400g celeru, 100g jablek, několik jader vlašských ořechů, půl salátové okurky, šťáva z půlky citronu, sůl, 100g majonézy.
  • POSTUP: Celer nastrouháme najemno a zakapeme citronovou šťávou. Jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky. Okurku nakrájíme na nudličky. Osolíme, přidáme majonézu popřípadě bílý jogurt, ořechová jádra a promícháme.  

 

  • RYCHLÉ NEKYNUTÉ LANGOŠE plné sýra.
  • POTŘEBUJEME: 2 hrnky hladké mouky, hrnek bílého jogurtu, nastrouhaný sýr, půl lžičky soli, cukru a kypřícího prášku.
  • POSTUP: Smíchejte půl lžičky soli, cukru a kypřícího prášku. Vmíchejte hrnek bílého jogurtu a nastrouhaného sýra a dva hrnky hladké mouky. Vypracujte hladké pružné těsto, rozdělte ho na 5 částí a vytvarujte z nich placky. Do středu každé ještě nasypte nastrouhaný sýr, poté dobře zabalte. Těsto opět roztáhněte do placek a usmažte na oleji  z obou stran dozlatova. Potřete česnekem a podávejte teplé.
  •  
  •  
  • VLÁČNÉ JABLEČNÉ KOSTKY se skořicí.
  • Oloupejte jablíčka a nakrájejte je na kousky. Nasypte je do keramické misky, poprašte skořicí a muškátovým oříškem a proslaďte třtinovým cukrem. Jablíčka vložte na 2 minuty do mikrovlnky na vysoký výkon, dokud nebudou vláčná. Super snídaně pro báječný začátek dne.! 

 

  • DOMÁCÍ PRAŽENÉ VLOČKY.
  • POTŘEBUJEME: 20 g másla,1 lžíce hnědého cukru, hrst nasekaných vlašských ořechů,200 g ovesných vloček, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce granka
  • POSTUP: V teflonové pánvi rozpustíme máslo, do něj nasypeme cukr a ořechy, promícháme a trochu opražíme. Přidáme ovesné vločky a za stálého míchání vše opražíme dozlatova. Přendáme do mísy a promícháme s propláchnutými rozinkami a grankem.
  • OBMĚNA: Můžeme přidat i strouhaný kokos, trochu sušeného ovoce či jiné druhy oříšků.

 

  • OVESNÉ VLOČKY PRAŽENÉ S CUKREM
  • POTŘEBUJEME: 200 g ovesných vloček, 100 g pískového cukru, ovocný kompot
  • POSTUP: Ovesné vločky pražíme asi 3 minuty bez tuku na pánvičce, potom přidáme cukr a ještě asi 2 minuty pokračujeme v pražení. Podáváme je jako přesnídávku s kompotem.

 

  • KAŠE Z OVESNÝCH VLOČEK
  • POTŘEBUJEME: 1 l mléka, 150 g ovesných vloček, sůl, skořicový cukr, máslo
  • POSTUP: Vločky necháme asi 2 hodiny namočené ve studeném mléce, osolíme a za stálého míchání vaříme 25 minut do zahoustnutí. Kaši posypeme skořicovým cukrem a omastíme.

 

  • RYCHLÝ NEPEČENÝ DORT
  • POTŘEBUJEME: 1 balíček dětských piškotů, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 2 kelímky zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, 1 čokoláda Margot 
  • POSTUP: Smetanu dotuha ušleháme se ztužovačem, lehce ji promícháme se dvěma zakysanými smetanami a vanilkovým cukrem. Dortovou formu vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou piškotů, pokapeme sirupem ( šťávou ) limetkou se zázvorem, potřeme částí smetanového krému a posypeme polovinou nastrouhané Margotky. Dáme další vrstvu piškotů, opět pokapeme sirupem a vrstvou krému, uhladíme a nakonec posypeme zbylou Margotkou. Hotový dort necháme v chladu uležet.  
  •  
  •    
  • SMETANOVÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ
  • POTŘEBUJEME: 2 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek od zakysané smetany krupicového cukru, 2 kelímky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, borůvky ( nebo jiné ovoce ), drobenka
  • POSTUP: Ze zakysané smetany, krupicového cukru, mouky promíchané s práškem do pečiva a vajec umícháme těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Poklademe přebranými borůvkami či jiným ovocem, posypeme drobenkou a ve středně vyhřáté troubě upečeme. 
  •  
  •  
  • RYCHLÝ OVOCNÝ KOLÁČ
  • POTŘEBUJEME: 3 vejce, 1 hrníček krupicového cukru, 1 hrníček polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva,1 balíček skořicového cukru, ovoce
  • POSTUP: Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zamícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, poklademe ovocem, posypeme skořicovým cukrem a upečeme. 

 

  • MERUŇKOVÁ BUCHTA SE SKOŘICÍ
  • POTŘEBUJEME: 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 balíček vanilkového pudinkového prášku, 1 hrníček mléka, 2 vejce, 1/2 hrníčku oleje, 1/2 lžičky mleté skořice, meruňky 
  • POSTUP: Mouku promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, práškem do pečiva, pudinkovým práškem a skořicí, přidáme mléko, olej a vejce a umícháme těsto. Polovinu nalijeme do vymazaného a vysypaného menšího vyššího pekáče, poklademe půlkami meruněk, zalijeme zbytkem těsta a v předehřáté troubě upečeme. Buchtu před podáváním pocukrujeme. Do buchty můžeme použít i jiné čerstvé nebo kompotované ovoce.

 

  • BUCHTA Z KEFÍRU
  • POTŘEBUJEME: 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček krupicového cukru, 2 hrníčky kefíru, 3 vejce, 1/2 kostky hery, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce sody, čokoládová poleva, ořechy na ozdobu
  • POSTUP: Mouku smícháme s cukrem, kakaem a sodou, přidáme kefír, vejce a rozpuštěnou heru a umícháme těsto, které nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Ve středně vyhřáté troubě zvolna pečeme. Po vychladnutí buchtu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechy.
  •  
  •   
  • BUCHTA S ČOKOLÁDOU MARGOT
  • POTŘEBUJEME: 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrníčku mléka, 1/2 hrníčku oleje, 2 vejce
  • KRÉM: 1 kostka tvarohu, 2 kelímky zakysané smetany, čokoláda Margot, 1 vanilkový cukr, cukr dle chuti
  • POSTUP: Mouku promícháme s krupicovým a vanilkovým cukrem a práškem do pečiva, přidáme mléko, olej a vejce a dobře zamícháme. Těsto zvolna upečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Po vychladnutí buchtu potřeme krémem z tvarohu ušlehaného se zakysanou smetanou a cukrem posypeme nastrouhanou čokoládou Margot. 

 

  • OVOCNÝ JOGURTOVÝ KOLÁČ
  • POTŘEBUJEME: 2 kelímky bílého jogurtu, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3 kelímky od jogurtu polohrubé mouky, 2 kelímky krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, měkké ovoce ( švestky, rebarbora ), drobenka
  • POSTUP: Jogurty vyšleháme s vejci a olejem a v mícháme mouku smíchanou s cukrem a práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a v předehřáté troubě upečeme.

 

  • ČERNOUŠKŮV KOLÁČ
  • POTŘEBUJEME: 2 hrnky polohrubé mouky, 1prášek do pečiva, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kokosové moučky, 2 hrnky kefíru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 3 lžíce rumu, 1 pudink čokoládový, šťáva z jednoho citronu 
  • POSTUP: Do mouky smíchané s práškem do pečiva přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr, kokosovou moučku, pudink, kefír, olej, vejce, rum a citronovou šťávu. Všechno dobře promícháme. Středně tuhé těsto rozetřeme na vymazaný a kokosovou moučkou vysypaný plech a dáme péct do předehřáté trouby. Po upečení necháme koláč na plechu vychladnout, posypeme moučkovým cukrem. 

 

  • ŠALAMOUNŮV KOLÁČ
  • POTŘEBUJEME: 1 kostka rostlinného tuku, 1 1/2 hrnku krystalového cukru, 3 lžíce kakaa, 1/2 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 1/2 hrnku kokosové moučky
  • POSTUP: Do hrnce dáme vodu, tuk, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, dokud se všechny přísady nespojí. Z této masy odebereme 1/2 hrnku a odložíme. Do zbylého základu zamícháme vejce, vanilkový cukr a mouku  s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a dáme péct. Ještě teplý koláč rovnoměrně polijeme teplou tekutou masou, kterou jsme odložili a posypeme kokosovou moučkou.

 

  • OLEJOVÁ BUBLANINA
  • POTŘEBUJEME: 4 vejce, 1 hrnek krystalového cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohrubé mouky, černý rybíz, višně, borůvky, třešně, švestky
  • POSTUP: Žloutky ušleháme s krystalovým a vanilkovým cukrem, za stálého míchání přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech, rozložíme omyté a okapané ovoce, které lehce vtlačíme do těsta, a upečeme. 
  •  
  •   
  • ŠLEHAČKOVÝ KOLÁČ
  • POTŘEBUJEME: 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, meruňky nebo jiné měkké ovoce
  • POSTUP: Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáme smetanu, mouku s práškem do pečiva a vanilkový cukr. Všechno dobře promícháme, vylijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a poklademe čerstvým nebo zavařeným ovocem dle vlastního výběru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. 

 

  • TROCHU JINÁ DROBENKA
  • Základní recept na drobenku
  • Postup: Na 1 plech 150 g vychlazeného másla nakrájíme na kousky. Přidáme 300 g mouky polohrubé, 150 g cukru krupice, špetku soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek a vypracujeme drobenku.
  • Drobenka s citronem
  • Postup: Drobenka s kůrou ze 2 citronů propůjčí aromatickou svěží ovocnou vůní. Kůru strouhejte vždy najemno. Před strouháním je důkladně omyjte horkou vodou a  osušte.
  • Drobenka s pistáciemi
  • Postup: Asi 50 g jemně nasekaných pistáciových jader propůjčí drobence lehce nazelenalou barvu a kořenitou nasládlou příchuť. Pistácie se hodí na čokoládový koláč, ale klidně i ovocné varianty. 
  • Drobenka s kakaem
  • Postup: Neslazený kakaový prášek má spíše trpké aroma a báječně se hodí k tvarohovému koláči. Pro děti použijte raději slazené kakao. Do drobenky zapracujte vždy asi 20 g kakaového prášku. Čokoládově hnědá drobenka je skvělá zejména na banánovém koláči, ale doplní i citronový nebo jablečný. 
  • Drobenka s marcipánem
  • Postup: Jemná mandlová hmota je trochu sušší a tak je ideální na šťavnaté koláče s ovocem. Jablka, hrušky, švestky nebo višně s marcipánem výborně ladí. Do drobenky zapracuje 100 g nahrubo   nastrouhané marcipánové hmoty a rozdělte ji na koláč. Po upečení můžete moučník posypat trochu skořice.

 

  • CITRONOVÉ TĚSTOVINY
  • POTŘEBUJEME: 400 g těstovin, 100 ml kuřecího vývaru, 50 ml extra panenského oleje, 80 g másla, 1 citron, 60 g parmazánu, sůl
  • POSTUP:
  • Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny tak aby byly na skus ( al dente )
  • V pánvi rozpustíme máslo a přidáme kousky oloupaného a nakrájeného citronu
  • Přidáme vývar, vše promícháme, posypeme parmazánem a můžeme podávat.

 

  • TVAROHOVÉ KNEDLÍČKY
  • 1 tvaroh měkký
  • 1 vejce
  • 5 lžic dětské krupice
  • špetka soli
  • POSTUP: Vše smícháme dohromady, vytvarujeme malé knedlíčky a dáme vařit. Doba vaření je 7 minut. 

 

  • TVAROHOVÉ LÍVANCE
  • 1 tvaroh měkký
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • POSTUP: Vše pečlivě promícháme. Smažíme na pánvi na lívance. 
  •  
  •  
  • BRAMBOROVÉ DALAMÁNKY
  • POTŘEBUJEME:
  • 5 vařených brambor
  • 4 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1pytlíček / kostka sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 3/4 hrnku vlažné vody
  • 1 pytlíček slunečnicových semínek
  • POSTUP: Uvařené studené brambory nastrouháme, přidáme semínka, mouku, sůl a nakynuté droždí ve vlažné vodě. Vše zpracujeme a vytvarujeme dalamánky. Necháme chvíli kynout a pak dáme péci. 

 

  • BABIČČINY ZELNÍKY.
  • POTŘEBUJEME: 1/2 hlávkového zelí bílé, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 8 lžic cukru krupice, 150 g másla, špetku soli, 3 lžíce oleje, 40 g droždí, 250 ml mléka
  • POSTUP: Do misky nasypte hladkou mouku. Doprostřed udělejte důlek, do kterého dejte 3 lžíce cukru a oba žloutky. Přilejte 1/3 teplého mléka a rozdrobte kostku droždí. Až droždí vykyne, přidejte máslo pokojové teploty, zbylé mléko, vypracujte lepivé těsto a nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.
  • Zelí nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj přebytečnou vodu V hrnci rozpalte lžíci oleje a zelí na něj dejte pomaloučku restovat. Nechte ho v pánvi aspoň 20 minut, pokud nemá hnědou barvu a není měkké. Pak ho zasypejte zbylým cukrem a nechejte zkaramelizovat.
  • Vykynulé těsto rozválejte na pomoučeném vále na si centimetr vysokou placku, ze které pomocí skleniček dělejte placky. Doprostřed každé placky dejte zelí, zabalte jako měšec a rukou znovu rozplácněte. Každou placku několikrát propíchněte vidličkou, potřete zbylým olejem a položte na plech vystlaný pečícím papírem. Dejte péct na 180°C dozlatova. Podávat můžete teplé i vychladlé. 

 

  • Mattoni Spring Breeze
  • Potřebujeme:
  • 1 lžičku medu / 2 cl medové vody ( med rozpuštěný ve vodě, snadněji se promíchá ) 
  • 1 cl šťávy z citronu
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 15 cl minerální vody Mattoni
  • 8 lístků kadeřavé petrželky
  • led
  • 1. Do sklenice vložíme led a přidáme ostatní ingredience, které promícháme.
  • 2. Na závěr ozdobíme lístkem bylinky, který položíme na hladinu.
  • 3. Doporučený alkohol: 2 cl ginu nebo 2 cl medového likéru.

 

  • POMAZÁNKY
  • Drožďová s měkkým salámem
  • Budeme potřebovat: 150 g droždí, 100 g měkkého salámu, 2 vejce, 1 cibule, 1 stroužek česneku, koření, sůl, trochu oleje.
  • Postup: cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte ji na oleji. Přidejte droždí a míchej, dokud nezačne růžovět a vonět. Přidejte prolisovaný česnek, salám nakrájený na drobné kostky, sůl a koření. Podávejte až po vychladnutí. 
  •  
  •  
  • Škarková s droždím
  • Budeme potřebovat: 70 g droždí, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 50 ml mléka, 2 vejce, 2 bílky, 2 lžíce rozemletých škvarků, mletý kmín, majoránku, koření, sůl.
  • Postup: cibuli a česnek pokrájejte nadrobno a spolu s drždím je usmažte na oleji dorůžova. Přidejte vejce, mléko a bílky a míchejte až do zhoustnutí. Po odstavení přidejte mleté škvarky, osolte a dochuťte kořením. 

 

  • Vaječná
  • Budeme potřebovat: 6 natvrdo uvařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíci hořčice, 2 sladkokyselé sterilované okurky, sůl, pažitku.
  • Postup: natvrdo uvařená vejce podélně překrojte, vyndejte žloutky a vložte je do mísy. Žloutky rozmačkejte vidličkou, přidejte majonézu, hořčice, sůl a vše rozšlehejte na hladkou hmotu. Nakonec vmíchejte nadrobno nakrájené okurky. Pomazánku natřenou na krajíce chleba posypte nasekaným bílkem a pažitkou. 

 

  • Vaječná s tvarohem
  • Budeme potřebovat: 5 natvrdo uvařených vajec, mléko, 250 g měkkého tvarohu, 6 stroužků česneku, koření, sůl.
  • Postup: vymíchejte máslo a tvaroh za postupného přidávání mléka. Přidejte rozmačkaný česnek, na kostky nakrájená vejce, osol, opepři a promíchejte. 

 

  • Vajíčková trochu jinak
  • Budeme potřebovat: 4 vejce, 1 pomazánkové máslo bez příchuti ( nebo 1 tvaroh ve vaničce a 3 lžíce oleje ), 1 lžíce hořčice.
  • Postup: na pánvi za stálého míchání usmažte vejce, posolte je a ještě za tepla do nich vmíchejte pomazánkové máslo nebo tvaroh s olejem. Přidejte lžičku hořčice. Do vychladlé pomazánky přidejte to, co máte rádi: ředkvičku, cibulku, šunku.  

 

  • Česneková pikantní
  • Budeme potřebovat: 1 kostku tvarohu, 1 - 2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarskou omáčku, sůl, 1 paličku česneku, černý pepř, případně kousek chilli papričky.
  • Postup: česnek prolisujte nebo rozmixujte, přidejte sýr, tvaroh a podle hustoty přidávejte tatarskou omáčku. Podle chuti osolte a dochuťte kořením. 

 

  • Česneková s tvrdým sýrem
  • Budeme potřebovat: 150 g tvrdého sýra, 1 majonézu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
  • Postup: sýr nastrouhejte najemno, přidejte rozetřený česnek a další přísady. Dobře promíchejte a nech odležet. 

 

  • Česnekovo - sýrová
  • Budeme potřebovat: 2 lžíce másla, 1 tavený sýr, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra.
  • Postup: máslo, tavený sýr a pomazánkové máslo spolu důkladně ušlehejte. Pak zašlehejte česnek rozetřený se solí. Přidejte nastrouhaný sýr a už nešlehejte, jen důkladně promíchejte. 

 

  • Výborná pomazánka na chlebíčky
  • Budeme potřebovat: 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibuli, 2 tavené sýry, 1-2 lžičky majonézy, 1 lžičku hořčice.
  • Postup: šunkový salám, cibuli a natvrdo uvařená vejce nakrájejte na velmi malé kostky. Přidejte tavený sýr, majonézu a hořčici a důkladně promíchejte.  

 

  • Zeleninová
  • Budeme potřebovat: 2 sýry žervé, 50 g másla, mléko podle potřeby, sůl, 150 g nastrouhané mrkve, citronovou šťávu.
  • Postup: žervé rozmačkejte vidličkou, zřeďte mlékem. Přidejte nastrouhanou mrkev, osolte a dochuťte citronovou šťávou. Směs dobře ušlehejte.

 

  • Zeleninová se sýrem
  • Budeme potřebovat: 200 g tvrdého sýra ( Eidam ), 200 g ředkviček, 200 g celeru, citronovou šťávu, sůl, koření, 200 g majonézy, vařená vejce, cibulka.
  • Postup: nastrouhejte ředkvičky, celer a sýr. Pokapejte citronovou šťávu, posolte, přidejte koření a zlehka vmíchejte majonézu. Vychlaďte a na míse obložte vařenými vejci a cibulkou.

 

  • Ďábelská
  • Budeme potřebovat: 1 velkého uzenáče, 50 g majonézy, 2 vejce uvařená natvrdo, 3 sterilované sladkokyselé okurky, sterilovanou papriku naloženou v oleji - podle chuti, 1/2 cibule, hořčice, citronovou šťávu, sůl.
  • Postup: rybu pečlivě vykostěte, odstraňte kůži a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou sterilovanou paprikou rozemelte. Směs spojte majonézou, přidejte na kostky nakrájené okurky, dochuťe hořčicí, citronovou šťávou a solí. Nechte chvíli odležet. 
  •  
  •  
  • Tuňáková
  • Budeme potřebovat: tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majonézy, 1 cibuli, 1 ve slupce uvařený brambor, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 lžičku hořčice, pepř, sůl.
  • Postup: tuňáka rozmačkejte vidličkou a smíchejte s máslem. Přidejte nakrájenou cibuli a majonézu. Brambor oloupejte a nastrouhejte, vejce nasekejte a přimíchejte ke směsi spolu s hořčicí. Všechno důkladně promíchejte a dochuťe pepřem a solí.